“Knowing others is intelligence;
knowing yourself is true wisdom.
Mastering others is strength; 
mastering yourself is true power.”

Wat is psychotherapie?


Psychotherapie is vaak moeilijk te omschrijven. Er bestaan meerdere therapievormen die elk een eigen visie en methode hebben. Lees meer

Wanneer kan psychotherapie nuttig zijn?

  • Wanneer je worstelt met (specifieke) emoties (verdriet, angst, boosheid,…).
  • Wanneer je herhaaldelijk hetzelfde (vervelende) tegenkomt in je leven.
  • Wanneer je als mens verder wilt groeien.

Over het algemeen kan men psychotherapie beschrijven als een gespreksvorm waarbij de therapeut jou helpt met het vergroten van jouw bewustzijn (emotioneel, cognitief en interactioneel) met als doel emotionele blokkades op te heffen en jouw emoties opnieuw terug te laten stromen. Als jij meer zicht hebt op jezelf en wat de oorzaak is van de moeilijkheden die je ervaart, zal je zelf stappen ondernemen om deze op te lossen.

Individuele psychotherapie


Voor welke klachten?

  • Moeilijkheden met zelfvertrouwen/zelfbeeld
  • Last van angst/paniekklachten
  • Depressieve klachten
  • Relationele moeilijkheden (partner, familie, vrienden,…)
  • Wanneer je een trauma hebt
  • Levensfase moeilijkheden (kindje gekregen, pas getrouwd, gaan studeren, enz..)
  • Je kampt met een verslaving
  • Eetstoornissen (boulimie, anorexia,…)

Als je twijfelt of psychotherapie jou zou kunnen helpen, aarzel dan niet om even contact op te nemen

Individuele therapie kan ook online aangeboden worden.

Specifiek: Alessandro Sica biedt aan zijn bestaande cliënten ook de mogelijkheid om gedurende de sessie te gaan fietsen of wandelen samen. Beweging werkt bevordelijk voor emoties en therapie. Therapie aan huis is bespreekbaar maar geen standaard procedure.

Therapievormen


In onze praktijk bieden we enkel Cliëntgerichte psychotherapie, Focussing oriented therapy en Integratieve therapie aan.


Cliëntgericht-experiëntiële psychotherapie, ook wel gekend als persoonsgerichte psychotherapie, vindt haar wortels in de humanistische traditie en behoort tot één van de vier grote paradigma’s binnen de psychotherapie (naast psychoanalytische therapie, gedragstherapie en systeemtherapie). Het baanbrekende en inspirerende werk van grondleggers Carl Rogers (1902-1987) en Eugene Gendlin (1926-2017) werd in de loop der jaren uitgebreid, genuanceerd en verder ontwikkeld.

Het gaat om een rijk en wetenschappelijk onderbouwd psychotherapiemodel dat werd ontwikkeld vanuit de klinische praktijk zelf en haar effectiviteit heeft bewezen in het behandelen van uiteenlopende vormen van psychisch lijden…..

Bron: VVCEPC.BE

Focusing Oriented Therapy and counseling is een behandelmodel waarbij doelbewust gewerkt wordt met focusing en de impliciete wijsheid van het lichaam. De cliënt wordt gevraagd om zijn aandacht naar binnen te richten en na te gaan wat en waar in het lichaam hij of zij ‘hier-en-nu’ iets voelt (felt sense), dat verband houdt met het onderwerp van het therapeutisch gesprek op dat moment. Deze belevingen worden vervolgens gedifferentieerd, verscherpt en geïntegreerd. Gaandeweg ontvouwen zich ook nieuwe betekenissen.

Typerend in FOT is dat zowel de cliënt als de psychotherapeut of counselor een focussende houding aannemen. De therapeut laat zijn eigen ervaringsstroom kruisen met die van de cliënt en formuleert interventies vanuit de felt sense die zo ontstaat.

Bron: VVCEPC.BE

Het Handbook of psychotherapy integration geeft de volgende omschrijving van psychotherapie-integratie: “… de stroming die bekend staat als psychotherapie-integratie kenmerkt zich door onvrede met de beperkingen die iedere traditionele school met zich mee brengt, en een gelijktijdige nieuwsgierige interesse om over en voorbij de grenzen van de eigen school te kijken om te zien wat van andere denkwijzen over psychotherapie en gedragsverandering geleerd kan worden” (Norcross & Newman, 1992, pag. 4, vertaling S. Colijn)….

Bron: psychology-integration.eu